Arbetslösheten i februari 2024

Omsättning till arbete är ett mått på efterfrågan och på möjligheterna till arbete för de inskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen. Den varierar under året beroende på efterfrågan på arbetskraft och har i årsmedeltal legat på 7,6 procent de senaste tre åren. I februari för två år sedan var omsättningen 7,4 procent, för ett år sedan 6,7 procent och i år är den på samma nivå, 6,7 procent. Antalet som gick till arbete under februari i år är dock större, 26 230 personer, än samma månad för ett år sedan (25 100 personer).

Bland inrikes födda gick drygt 600 fler till arbete i februari i år jämfört med februari 2023, totalt 16 900 personer, medan differensen bland utrikes födda var svagt negativ. Omsättningen till arbete från arbetslöshet är alltså fortsatt hög trots många tecken på en försvagad konjunktur. I februari fick 6,7 procent av alla arbetslösa jobb.

I februari fanns 358 600 inskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen, en ökning med 17 500 personer jämfört med samma månad året innan. Nästan hela ökningen låg bland inrikes födda; 16 500 personer. Bland utrikes födda var ökningen 1 000 personer.

Ökningen av arbetslösheten bland arbetslösa beror främst på inströmningen av nya arbetssökande, drygt 34 200. Det var också fler män än kvinnor som anmälde sig som arbetslösa i februari, 18 700 män och 15 500 kvinnor.

 Som andel av arbetskraften minskade arbetslösheten bland utrikes födda med 0,2 procentenheter sedan februari 2023 beroende på att den utrikes födda arbetskraften ökat. Bland inrikes födda ökade den med 0,4 procentenheter och sammanlagt blev det en ökning med 0,3 procentenheter.

Långtidsarbetslösheten har minskat under det senaste året. Bland dem som varit arbetslösa i mer än 12 månader minskade den med 2,2 procent och bland dem med tider över 24 månader i arbetslöshet med 10,1 procent. Gruppen som varit utan arbete i mer än 6 månader ökade dock med 1,5 procent och det kommer sannolikt att leda till att minskningen bland långtidsarbetsarbetslösa avstannar.

 Februarikartan innehåller ökningar och några minskningar av arbetslösheten i länen. Den kraftigaste minskningen av arbetslösa fanns i Västernorrlands och Norrbottens län där andelen arbetslösa minskade i alla grupper. I relativa tal var minskningen 0,4 procentenheter i båda länen. Västerbottens och Norrbottens län har de lägsta nivåerna med 4,0 respektive 4,2 procent arbetslösa av arbetskraften. De län där arbetslösheten är högst, 9,0 procent eller över, är Gävleborgs, Södermanlands och Skåne län.

 I ett längre tidsperspektiv är antalet arbetslösa fortfarande lågt. En normal trend i Sverige är att arbetslösheten ligger lägre i februari än i januari men i år är trenden, något illavarslande, stigande. Antalet arbetslösa i år i februari var ändå lägre än i februari 2018, det senaste ”normala” året, innan pandemin slog till. En sjunkande inflation och förhoppningar om lägre räntenivåer på sikt är en ljuspunkt. Med en återhämtning på arbetsmarknaden kvarstår de omfattande rekryteringsproblemen och de riskerar att bli ännu allvarligare under kommande år.

Fullständig data i Excel hittar du här.

Svamac AB

Svamac skapar prognoser över arbetsmarknaden genom lokala trendanalyser inom demografi, företagande och marknadsekonomi i förhållande till politiskt klimat, ekonomiska förändringar och teknisk utveckling.

https://www.svamac.com/services
Föregående
Föregående

Arbetsmarknadsprognos 2024 - 2025

Nästa
Nästa

Vi utökar hemsidan med öppen data