Arbetslösheten i juni
Juni 2025: Antalet inskrivna arbetslösa var det högsta en junimånad sedan år 2021.
I juni var 366 500 arbetslösa inskrivna vid Arbetsförmedlingen. Antalet är det högsta för en junimånad sedan år 2021. Den svaga konjunkturen biter sig fast men det finns några ljusglimtar. Konjunktursvackan märks inte överallt, utan det finns län där arbetslösheten minskat sedan förra året. Omsättningen till arbete från arbetslöshet var visserligen lägre än under tidigare år men ligger ändå på 8 procent totalt. Bland de yngre, 20 – 24 år, var omsättningen till arbete 11,8 procent, vilket tyder på att det finns en efterfrågan på arbetskraft och att de yngsta på arbetsmarknaden trots allt har goda jobbchanser.
Sett över ett längre tidsspann var omsättningen till arbete i april, maj och juni på en relativt stabil nivå men om tidigare års trender håller i sig kommer nivån att dala under juli månad.
Skillnaden är fortsättningsvis stor mellan länen med lägst och högst arbetslöshet. Gotland, med sommarturismen som motor, hade den lägsta arbetslösheten i juni med 3,6 procent av arbetskraften tätt följt av Norrbottens län med 3,7 procent. I den andra andan skala Västmanlands och Skåne län med 8,6 respektive 9 procent. Trots att arbetslösheten i Malmö minskat med 0,2 procentenheter sedan juni förra året låg den kvar på höga 12,3 procent. Riksgenomsnittet var 6,9 procent av arbetskraften. I Västerbottens och Västmanlands län är konsekvenserna av företagsnedläggningarna uppenbara. I Skellefteå ökade arbetslösheten med 5,5 procentenheter och bland utrikes födda med hela 22,2 procentenheter. Västerås stod för den stora ökningen i Västmanlands län med en skillnad på 0,9 procentenheter jämfört med juni förra året.
I sju av Sveriges 21 län minskade arbetslösheten, mest i Dalarnas och Blekinge län (minus 0,3 procentenheter).
Bland inrikes födda är arbetslösheten fyra procent av arbetskraften eller lägre i 13 av Sveriges län. Det innebär i praktiken att det är svårt att rekrytera ny arbetskraft och att bristen på sökande med lämplig kompetens är stor. I nio av länen låg även arbetslösheten bland utrikes födda under riksgenomsnittet på 14,9 procent, något som medför rekryteringsproblem särskilt i Norrbottens län.
31 procent av de inskrivna arbetslösa saknade gymnasial utbildning i juni, varav nästan hälften är långtidsarbetslösa. Den krävs effektiva åtgärder med utbildning och praktik för att de ska bli den arbetskraftsreserv som Sverige behöver.