Arbetslösheten i november
November 2024: Den svaga konjunkturen visar sig i högre arbetslöshetstal men även denna månad fanns minskningar i Norrbottens och Dalarnas län.
I november var 27 000 fler inskrivna arbetslösa i riket än för ett år sedan. I relativa tal är detta en ökning från 6,5 till 7,0 procent av arbetskraften. I de flesta län ökade den relativa andelen arbetslösa, mest i Västmanlands län med 0,9 procentenheter. I Västerbottens län var ökningen med 0,6 procentenheter kännbar men länet har fortfarande den näst lägsta nivån i riket på 4,3 procent inskrivna arbetslösa av arbetskraften.
I både Dalarnas och Norrbottens län har antalet arbetslösa och andelen i förhållande till arbetskraften minskat även denna månad, i Dalarna med 269 personer jämfört med november 2023 och i Norrbottens län med 247 personer. Samtidigt har båda länen en minskning bland utrikes födda arbetslösa med -1,7 procentenheter (Dalarna) och -0,6 (Norrbottens län). Riket har samtidigt en lika stor ökning i procentenheter räknat både bland inrikes och utrikes födda, +0,4 enheter.
Dalarnas minskning av antalet utrikes födda arbetslösa på ett år, -329 personer, är den största bland Sveriges län. Då även den relativa andelen minskat kraftigt är detta en signal om de utrikes födda gått till arbete i första hand. Även i Gävleborgs, Södermanlands, Östergötlands, Blekinge, Värmlands, Örebro och Västernorrlands län har andelen arbetslösa minskat på ett år, dock mindre än 0,5 procentenheter.
I november var omsättningen till arbete från arbetslöshet 6,5 procent i riket, en lägre nivå än november 2022 och 2023. Åldersgruppen 20 – 24 år hade en omsättning till arbete på 8,0 procent, vilket är en mycket positiv trend.
Arbetslösheten var högre bland män (7,1 procent) än bland kvinnor (6,9 procent) och ökningen var också större bland männen. Privat sektor drabbas hårdare under en svag konjunktur och med en större andel män sysselsatta inom det privata näringslivet syns också effekterna av konjunkturförändringar snabbare här.
I slutet av november fanns 366 000 inskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen, en ökning jämfört med samma månad året innan. Ökningen var dock endast 0,5 procentenheter. En majoritet av ökningen låg bland inrikes födda; 18 000 personer (en ökning med 0,4 procentenheter). Bland utrikes födda ökade antalet arbetslösa med drygt 9 000 och den relativa arbetslösheten med 0,4 procentenheter jämfört med november förra året.
Lägst andel arbetslösa fanns i november i Norrbottens län (4,0 procent av arbetskraften) och i Västerbottens län (4,3 procent). På Gotland, i Jämtlands, Dalarnas och Hallands län var arbetslösheten under 6 procent.
Den högsta arbetslösheten fanns i Västmanlands, Gävleborgs, Södermanlands och Skåne län med en nivå över 8 procent av arbetskraften.
Vid en förväntad konjunkturuppgång är det mycket tydligt att den mest akuta bristen på arbetskraft drabbar de län som i dagsläget har den lägsta arbetslösheten. I våra prognoser bedömer vi att första halvåret 2025 blir en vändpunkt i konjunkturen och att konkurrensen om arbetskraften ökar kraftigt under de närmaste åren.