Januari 2024: Arbetslösheten ökar mer bland inrikes födda

I januari fanns 356 000 inskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen, en ökning med 15 000 personer jämfört med samma månad året innan. Nästan hela ökningen låg bland inrikes födda; 14 535 personer.

Bland utrikes födda var ökningen under 500 personer. Något anmärkningsvärt är att antalet arbetslösa som fick arbete var en aning fler i januari i år än i januari förra året, även om differensen är mycket liten. Bland inrikes födda gick drygt 600 fler till arbete, totalt 16 900 personer, medan differensen bland utrikes födda var negativ. Sammanlagt fick nästan 28 000 arbetslösa nytt jobb i januari. Omsättningen till arbete från arbetslöshet är alltså fortsatt hög trots många tecken på en försvagad konjunktur. I januari fick 7,1 procent av alla arbetslösa jobb.

Ökningen av arbetslösheten bland inrikes födda arbetslösa beror främst på inströmningen av nya arbetssökande, drygt 26 000, medan de utrikes födda var endast 17 200. Det var också fler män än kvinnor som anmälde sig som arbetslösa i januari, 23 000 män och 20 300 kvinnor.

Som andel av arbetskraften minskade arbetslösheten bland utrikes födda med 0,6 procentenheter sedan januari 2023 beroende på att den utrikes födda arbetskraften ökat. Bland inrikes födda ökade den med 0,4 procentenheter och sammanlagt blev det en ökning med 0,2 procentenheter. Långtidsarbetslösheten har minskat under det senaste året. Bland dem som varit arbetslösa i mer än 12 månader minskade den med 3,8 procent och bland dem med tider över 24 månader i arbetslöshet med 11 procent.

Januarikartan innehåller både ökningar och minskningar av arbetslösheten i länen. Den kraftigaste minskningen av arbetslösa fanns i Västernorrlands län där antalet arbetslösa minskade i alla grupper. I relativa tal var minskningen 0,6 procentenheter. Västerbottens och Norrbottens län har de lägsta nivåerna med 4,1 respektive 4,3 procent arbetslösa av arbetskraften. De län där arbetslösheten är högst, 9,0 procent eller över, är Gävleborgs, Södermanlands och Skåne län.

 I ett längre tidsperspektiv är arbetslösheten fortfarande låg. December och januari är normalt de månader under året då arbetslösheten toppar. Antalet arbetslösa i år i januari var lägre än i januari 2018, det senaste ”normala” året, innan pandemin slog till. En sjunkande inflation och förhoppningar om lägre räntenivåer på sikt är en ljuspunkt. Med en återhämtning på arbetsmarknaden kvarstår de omfattande rekryteringsproblemen och de riskerar att bli ännu allvarligare under kommande år.

Fullständig data i Excel finns att hämta här.

Svamac AB

Svamac skapar prognoser över arbetsmarknaden genom lokala trendanalyser inom demografi, företagande och marknadsekonomi i förhållande till politiskt klimat, ekonomiska förändringar och teknisk utveckling.

https://www.svamac.com/services
Föregående
Föregående

Vi utökar hemsidan med öppen data

Nästa
Nästa

Arbetslösheten i december