Arbetslösheten i mars

Mars 2025:  Små men tydliga tecken på en förbättrad konjunktur. Omsättningen från arbetslöshet till arbete blev högre än i mars förra året.

I mars var 372 600 personer inskrivna som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen. Antalet har minskat med drygt 6 200 från januari men var ändå 18 000 fler än för ett år sedan. Under 2024 minskade antalet arbetslösa med endast 1 500 personer under samma period.

Omsättningen från arbetslöshet till arbete var 7,8 procent i mars, jämfört med 7,5 procent för ett år sedan. Det var också betydligt fler som gick till arbete från arbetslöshet i mars i år än under samma månad förra året.

Jämfört med februari gynnades samtliga grupper av omsättningen till arbete. Totalt ökade den från 6,6 procent i februari till 7,8 procent i mars. Särskilt glädjande är omsättningen till arbete bland de yngre. I åldersgruppen 20 – 24 år var omsättningen 10,2 procent mot 7,8 i februari. Detta märks också i förändringarna i arbetslösheten. I Norrbottens, Jönköpings, Örebro och Gävleborgs län minskade arbetslösheten bland de yngre med mer än 0,9 procentenheter, som mest i Gävleborgs län med 1,4 procentenheter.


Omsättningen till arbete ökade också bland både inrikes och utrikes födda, nästan två procentenheter i den förstnämnda och 0,8 procentenheter i den andra. Bland arbetslösa män var omsättningen till arbete högre än bland kvinnor – ytterligare ett tecken på att den privata sektorn efterfrågar ny arbetskraft.

Sammantaget ger detta en bild av att arbetsmarknaden är på väg att återhämta sig efter den djupaste lågkonjunkturen men det går långsammare än väntat till följd av det osäkra omvärldsläget.

Jämfört med mars förra året har arbetslösheten minskat i fem av länen i Sverige, mest i Dalarnas och Gävleborgs län (-0,2 procentenheter), medan det skett en kraftig ökning i Västerbottens län (0,7 procentenheter). Det hänger samman med turbulensen kring Northvolt i Skellefteå och ökningen är 860 personer och 2,1 procentenheter högre arbetslöshet än för ett år sedan i kommunen.

Trots en minskande arbetslöshet har långtidsarbetslösheten ökat under det senaste året. I mars var drygt 10 000 fler långtidsarbetslösa (utan arbete i mer än 12 månader) än för ett år sedan, vilket är en ökning med 7,7 procent. Personer som varit arbetslösa i mer än sex månader ökade med 8,1 procent och vi kommer sannolikt att få en ökning av långtidsarbetslösheten under innevarande år. Problemet är att närmare en tredjedel av de inskrivna arbetslösa endast har en förgymnasial utbildning och i många fall står långt från arbetsmarknaden. Nu behövs satsningar på framför allt yrkesinriktad gymnasieutbildning för att säkra tillgången på arbetskraft i framtiden. 

Fullständig data i Excel finns att hämta här.

Svamac AB

Svamac skapar prognoser över arbetsmarknaden genom lokala trendanalyser inom demografi, företagande och marknadsekonomi i förhållande till politiskt klimat, ekonomiska förändringar och teknisk utveckling.

https://www.svamac.com/services
Nästa
Nästa

Arbetsmarknadsprognos 2025-2026