Arbetslösheten i september
September 2024: Nästan 28 000 fler inskrivna arbetslösa än för ett år sedan men även minskning i några län.
I september var omsättningen till arbete från arbetslöshet 7,6 procent, snäppet högre än i augusti i år. Andelen arbetslösa av arbetskraften var 6,9 procent, en halv procentenhet högre än för ett år sedan. Arbetsmarknaden har varit något trögare i år med lägre efterfrågan och fler varsel men trots det upplever arbetsgivarna att det är allt svårare att hitta lämplig kompetens till lediga platser.
Arbetslösheten har ökat mer bland män än bland kvinnor beroende på att fler kvinnor är sysselsatta inom offentlig sektor som än så länge inte drabbats av den svagare konjunkturen i samma utsträckning som den privat sektorn. Jämfört med för ett år sedan var 17 500 fler män arbetslösa och 10 000 fler kvinnor.
I slutet av september fanns 360 079 inskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen, en ökning jämfört med samma månad året innan. Ökningen var dock endast 0,5 procentenheter. En majoritet av ökningen låg bland inrikes födda; 20 880 personer (en ökning med 0,5 procentenheter). Bland utrikes födda ökade antalet arbetslösa med nästan 7 000 och den relativa arbetslösheten med 0,3 procentenheter jämfört med september förra året.
De långtidsarbetslösa har blivit fler under det senaste året. Bland dem som varit arbetslösa i mer än 12 månader ökade den med 4,9 procent, men bland dem med tider över 24 månader i arbetslöshet var förändringen negativ, minus 2,8 procent. Gruppen som varit utan arbete i mer än 6 månader ökade dock med drygt 8 procent och det kommer sannolikt att leda till fler långtidsarbetsarbetslösa under det kommande halvåret. Den tydligaste ökningen fanns bland arbetslösa med eftergymnasial utbildning där andelen långtidsarbetslösa ökade med 11,4 procent. Bland arbetslösa med gymnasial utbildning var ökningen 4,5 procent och bland dem med förgymnasial utbildning endast 0,9 procent.
Två av Sveriges län hade i september en minskning av arbetslösheten, både relativt och i antal. I Norrbottens län har minskningarna fortsatt, minus 0,2 procentenheter under september, i Dalarnas län minus 0,1 procentenhet medan den i övriga delar av riket ökade mellan 0,1 (Västerbottens län) och 0,7 procentenheter (Jönköpings och Västmanlands län). I genomsnitt ökade arbetslösheten i riket med 0,5 procentenheter. Västerbottens, Norrbottens, Gotlands, Jämtlands, Dalarnas och Hallands län har den lägsta arbetslösheten (under 6 procent av arbetskraften) medan Västmanlands, Gävleborgs, Södermanlands och Skåne län har de högsta andelarna (över 8 procent).