Augusti 2023: den minskande arbetslöshetstrenden har brutits

I augusti var nästan 331 000 personer inskrivna som arbetslösa i Sverige. Det var drygt 4 500 färre än för ett år sedan, men något fler än i juli i år. Därmed har den fallande trenden i antalet arbetslösa brutits och det sammanfaller med den svagare konjunkturen. Det är anmärkningsvärt att antalet arbetslösa kvinnor minskade med 4 600 personer medan antalet arbetslösa män var endast 200 färre. Traditionellt mansdominerade yrken inom framför allt tillverkningsindustrin och byggindustrin har drabbats hårt då företagen dragit ner på verksamheten medan kvinnodominerade branscher såsom vård och omsorg fortfarande efterfrågar utbildad arbetskraft.

Antalet varsel hittills i år ligger högt över föregående års nivå

I augusti inrapporterades fler varsel än under de två tidigare augustimånaderna 20121 och 2022. Enligt senast tillgänglig kvartalsdata från SCB ökade sysselsättningen i Sverige med 5,9 procent mellan det andra kvartalet 2020 och samma period 2023. På tre år ökade sysselsättningen med drygt 287 000 personer. Utrikes födda stod för 67 procent av ökningen medan de inrikes föddas andel var 38 procent. Förändringarna i den relativa arbetslösheten speglar fortfarande denna utveckling då minskningen var 0,6 procentenheter bland utrikes födda i augusti i år medan arbetslösa inrikes födda minskade med 0,2 procentenheter jämfört med andelarna för ett år sedan. Bland inrikes födda har endast fyra län i Sverige en arbetslöshet på mer än fyra procent av arbetskraften. Vid en arbetslöshet på fyra procent eller lägre anses det råda full sysselsättning.  

Fullständig data och bildspel finns att tillgå här.

Svamac AB

Svamac skapar prognoser över arbetsmarknaden genom lokala trendanalyser inom demografi, företagande och marknadsekonomi i förhållande till politiskt klimat, ekonomiska förändringar och teknisk utveckling.

https://www.svamac.com/services
Föregående
Föregående

September 2023: arbetslösheten i september högre än i augusti

Nästa
Nästa

Juli 2023: antalet arbetslösa minskar fortfarande