September 2023: arbetslösheten i september högre än i augusti

I september var drygt 332 000 personer inskrivna som arbetslösa i Sverige. Det var 470 färre än för ett år sedan, men drygt 1 000 fler än i augusti i år. Detta ligger i linje med den svagare konjunkturen och arbetslösheten kommer att öka under det närmaste halvåret om större delen av varslen leder till uppsägningar.

Högsta varselsiffrorna för i år

Arbetslösheten i september 2023 var högre än i augusti men ligger fortfarande på en lägre nivå än samma period förra året.

Jämfört med förra året minskade antalet arbetslösa i de flesta län i riket men förändringarna var relativt små. Västernorrlands län hade den största minskningen i andelen arbetslösa av arbetskraften medan Västerbottens och Norrlands län hade den lägsta relativa arbetslösheten. Högst arbetslöshet fanns i Södermanlands län. Bland inrikes födda fanns endast fyra län som låg över 4 procent i arbetslöshet.

Även i september var skillnaderna stora i förändringen av arbetslösheten mellan kvinnor och män. Bland männen fanns 2 800 fler arbetslösa än året innan men antalet arbetslösa kvinnor minskade med drygt 3 200. Traditionellt mansdominerade yrken inom framför allt tillverkningsindustrin och byggindustrin har drabbats hårt då företagen dragit ner på verksamheten medan kvinnodominerade branscher såsom vård och omsorg fortfarande efterfrågar utbildad arbetskraft.

Varselsiffrorna för september var de högsta under året bortsett från februari, då antalet var betydligt högre men berodde på att ett företag inom vård och omsorg var tvungna att varsla, samtidigt de flesta som drabbades återgick i anställning kort därefter. I september inrapporterades 368 varsel som berörde sammanlagt 6 548 personer. De flesta varsel berörde byggverksamhet (4 522 varslade) och tillverkningsindustri (1 165 varslade).

Enligt senast tillgängliga data från SCB var juli månad i år i topp när det gäller antalet sysselsatta. Då var nästan 52 000 fler sysselsatta än året innan och närmare 360 000 fler än i juli 2020. Endast inom ett par branscher, jord- och skogsbruk samt fastighetsbolag och fastighetsförvaltning minskade sysselsättningen.

Fullständig data i Excel och diagram finns här.

Svamac AB

Svamac skapar prognoser över arbetsmarknaden genom lokala trendanalyser inom demografi, företagande och marknadsekonomi i förhållande till politiskt klimat, ekonomiska förändringar och teknisk utveckling.

https://www.svamac.com/services
Föregående
Föregående

Ekonomin och arbetsmarknad - vad vi kan förvänta oss

Nästa
Nästa

Augusti 2023: den minskande arbetslöshetstrenden har brutits