Mars 2023: Fortsatt minskande arbetslöshet

Arbetslösheten fortsätter att minska trots den ekonomiska oron. En orsak kan vara fortsatt stor efterfrågan på arbetskraft och en allt större brist på sökande i många branscher.

Antalet inskrivna arbetslösa lägre än förra året

I slutet av mars fanns drygt 335 000 inskrivna arbetslösa i riket. Antalet minskade jämfört med månaden innan (februari 2023) och är därmed den marsmånad med lägst antal inskrivna arbetslösa på många år. Den ökande trenden under hösten kulminerade i januari och bröts i februari. Nedgången i antalet arbetslösa liknar det senaste ”normala” året innan pandemin, 2019, men minskningen mellan februari och mars i år är större än förändringarna samma månader 2019. Efterfrågan på arbetskraft är således fortsatt mycket stor

Bland inrikes födda var andelen arbetslösa av arbetskraften 3,8 procent i riket och varierade från 2,8 procent i Jönköpings län till 5,6 procent i Gävleborgs län. 15 av rikets 21 län har en arbetslöshetsnivå under 4 procent, vilket kan anses som full sysselsättning bland inrikes födda.

Bland utrikes födda är arbetslösheten i riket 15,8 procent av utrikes född arbetskraft men varierar mellan 11,1 procent i Västerbottens län och 25,2 procent i Gävleborgs län. Arbetskraftsreserven finns fortsättningsvis i huvudsak bland utrikes födda.

I relativa tal hade Västerbottens län den lägsta sammanlagda arbetslösheten med 4,0 procent av arbetskraften och Gävleborgs län den högsta med 9,0 procent men samtliga län har en minskning av andelen. I genomsnitt var arbetslösheten 0,4 procentenheter lägre i år än samma månad förra året.

Långtidsarbetslösheten (12 månader utan arbete) minskade i riket med nästan 18 procent sedan mars förra året och antalet som varit utan arbete i mer än 24 månader med 11 procent. Sammanlagt var drygt 143 000 personer av alla inskrivna arbetslösa långtidsarbetslösa i mars.

Arbetslöshet mars

Fullständig data i Excel finns här.

Svamac AB

Svamac skapar prognoser över arbetsmarknaden genom lokala trendanalyser inom demografi, företagande och marknadsekonomi i förhållande till politiskt klimat, ekonomiska förändringar och teknisk utveckling.

https://www.svamac.com/services
Föregående
Föregående

Den omlagda arbetsmarknadspolitiken har mycket att bevisa

Nästa
Nästa

Arbetsmarknadsprognos 2023-2024