Den omlagda arbetsmarknadspolitiken har mycket att bevisa

Som alla vet har det skett en stor omläggning av den svenska arbetsmarknadspolitiken. Beslutet grundade sig i ett missnöje från både politiskt håll och från näringslivet. Resultatet av omläggningen har dock inte gett bättre matchningsresultat, utan har istället skapat mer administration och avsevärt sämre lokal närvaro där huvuddelen av kommunerna blivit förlorare, samtidigt som stora kommuner gynnats.

Bristen på utbildad arbetskraft större än någonsin 2022

Omläggningen skedde efter påtryckningar från Svenskt Näringsliv och Almega med Centerpartiet som huvudrollsinnehavare. Argumentet från arkitekterna bakom politiken var att matchningen (mellan arbetssökande och lediga jobb) inte fungerade bra. De ansåg att de flesta arbetslösa kunde matchas till lediga jobb och att privata aktörer skulle klara uppgiften mycket bättre än den statliga Arbetsförmedlingen. Det fanns dock ingen vetenskaplig grund för att det vara så.

Resultatet är att bristen på utbildad arbetskraft blev större än någonsin under 2022 trots hög arbetslöshet. Övergången av arbetslösa till arbete eller utbildning har heller inte förbättrats jämfört med innan omläggningen. Anledningen till att det inte har blivit bättre är enkel att identifiera. Den är att en hög andel av arbetslösheten består av strukturarbetslösa som inte matchar de lediga jobb som uppstår. Det kunde man väldigt enkelt se redan innan omläggningen av politiken, och privata aktörer har som väntat inte ändrat den situationen.

Slutsatsen är att omläggningen i första hand drivits med ideologiska förtecken och inte utifrån den samlade kunskapen för att nå en väl fungerande arbetsmarknad. Resultatet av omläggningen har inte gett bättre matchningsresultat utan den skapar istället mer administration och avsevärt sämre lokal närvaro där huvuddelen av kommunerna blivit förlorare samtidigt som stora kommuner gynnats. I det stora flertalet kommuner finns inte längre möjlighet att ge tillräckligt med personlig service till arbetslösa som står långt ifrån att få ett jobb då det saknas fysiska förmedlingskontor som de kan besöka för hjälp och stöd. Omläggningen missgynnar även (mindre) företag och det är mycket förvånande att arbetsgivarorganisationerna tycker att detta är väldigt positivt.

Läs mera i arbetsmarknadsprognosen från Svamac.

Svamac AB

Svamac skapar prognoser över arbetsmarknaden genom lokala trendanalyser inom demografi, företagande och marknadsekonomi i förhållande till politiskt klimat, ekonomiska förändringar och teknisk utveckling.

https://www.svamac.com/services
Föregående
Föregående

Brist på arbetskraft - en ödesfråga

Nästa
Nästa

Mars 2023: Fortsatt minskande arbetslöshet