Nu går vi in i semestertider

En lång vår är till ända, egentligen redan sedan ett par veckor tillbaks. Men i Svamac har verksamheten puttrat på hela försommaren. I tisdags presenterades den sista prognosen för årets andra kvartal när Jan Sundqvist gästade Gagnefs kommun. Under onsdagen gick vi till sjöss när det var dags för sommarhalvårets styrelsemöte, och vi kan bara konstatera att det inte finns något strävsammare än att följa industrin in i semestertider.

Höstens stora frågor gäckar redan

Igår blev det klart att Riksbanken höjer räntan med ytterligare 25 punkter med avisering om att det kan komma fler höjningar i höst. Detta ger kännbara effekter på en redan ansträng bolånemarknad. 50 punkter hade å andra sidan haft större effekt på kronkursen och kan ha stärkt den mycket svaga kronan.

Ett annat ansträngt läge är det som råder inom byggindustrin. Branschen larmar om en stagnerad verksamhet som kan slå mot mer än bara bostadsbyggande. En viktig fråga för kommunernas framtida ekonomiska tillväxt och sysselsättning är tillgången på just bostäder. Storstadsregionerna har tampats med bostadsbristen länge, men om andra kommuner utanför dessa regioner ska ha någon chans att tillsätta det stora antalet vakanta jobb behöver nya bostäder byggas även där.

Till hösten kommer vår uppföljande prognos, men vi ställer oss frågan hur länge till det kommer att finnas tillräckliga data att tillgå. De statistiska underlag som banat vägen för världsunika prognoser i decennier har i delar blivit av sämre kvalite. Det borde ligga i allas vårat intresse att bevara så mycket som möjligt av de data som gjort det möjligt att följa trender och planera för framtiden inom både offentlig sektor(välfärd) och företag på ett effektivt sätt under lång tid.

Svamac planerar för ett händelserikt tredje och fjärde kvartal. Även om uppförsbackarna kan se branta ut i många kommuner så finns det mycket att hämta hem på långsiktiga samarbeten, planering och framåtanda. Vi ser fram emot att vara en fortsatt stöttepelare i det fantastiska arbete som sker dagligen i hela landet. Vi fortsätter även att uppdatera med månadsstatistik som vanligt och kommer att vara tillgängliga på både telefon och mejl hela sommaren. Med det sagt önskar vi er en riktigt fin semester!

Svamac AB

Svamac skapar prognoser över arbetsmarknaden genom lokala trendanalyser inom demografi, företagande och marknadsekonomi i förhållande till politiskt klimat, ekonomiska förändringar och teknisk utveckling.

https://www.svamac.com/services
Föregående
Föregående

Juni 2023: antalet arbetslösa fortsatt mycket lågt

Nästa
Nästa

Brist på arbetskraft - en ödesfråga