Arbetslösheten i oktober

I oktober var drygt 334 000 personer inskrivna som arbetslösa i Sverige. Det var något fler än för ett år sedan, men det är tydliga skillnader i arbetslöshetens förändring mellan kvinnor och män.

Den försvagade konjunkturen slår hårdare mot männen och mot inrikes födda

Antalet arbetslösa kvinnor minskade med drygt 2 600 personer, medan männen ökade med 4 400. Detta beror huvudsakligen på att en större andel kvinnor jobbar i offentlig sektor, medan en större andel män jobbar i den mer konjunkturkänsliga privata sektorn. I relativa tal låg kvinnornas arbetslöshet på 6,5 procent av arbetskraften (en minskning med 0,1 procentenheter på ett år) medan arbetslösheten bland männen var 6,4 procent av manlig arbetskraft och en ökning med 0,1 procentenhet.

Arbetslösheten bland utrikes födda minskade med 0,7 procentenheter till 15 procent av utrikes född arbetskraft. Bland inrikes födda var andelen oförändrad på 3,7 procent av inrikes född arbetskraft, trots en ökning av antalet med 2 600 arbetslösa. Bland utrikes födda minskade antalet med 760 personer.

Denna förändring är en följd av att de utrikes föddas andel de tre senaste åren utgör 60 procent av sysselsättningsökningen, enligt SCB BAS i åldern 16 – 64 år. I en stor del av Sverige är arbetslösheten bland inrikes födda så låg att det svårt eller mycket svårt att hitta inrikes född arbetskraft med lämplig kompetens till de lediga jobben.

Jämfört med förra året minskade antalet arbetslösa i flera av länen men förändringarna var relativt små. Västernorrlands län hade den största minskningen i andelen arbetslösa av arbetskraften medan Västerbottens och Norrbottens län hade den lägsta relativa arbetslösheten. Högst arbetslöshet fanns i Södermanlands län. Bland inrikes födda fanns endast fem län som låg över 4 procent i arbetslöshet.

Fullständig data i Excel samt diagram finns här.

Svamac AB

Svamac skapar prognoser över arbetsmarknaden genom lokala trendanalyser inom demografi, företagande och marknadsekonomi i förhållande till politiskt klimat, ekonomiska förändringar och teknisk utveckling.

https://www.svamac.com/services
Föregående
Föregående

Arbetslösheten i december

Nästa
Nästa

Ekonomin och arbetsmarknad - vad vi kan förvänta oss